28 februar, 2007

Sannhet med modifikasjoner...


Er bare i drømme at jeg vandrer omkring i hagen og nyter livet - her har influensaen slått ut først to små, så meg selv, og kreftene strekker ikke til stort annet enn å lese en blogg her og der når jeg ikke ligger i senga eller sitter med febersyke jenter klistret på fanget. Lov å drømme om bedre dager da, vel?

20 februar, 2007

Pottemakeri...

Når jeg hører ordet, ser jeg egentlig for meg lekre terracottapotter i alle størrelser, men det er ikke det jeg har produsert i dag. Jeg har blitt litt hagegal, og dermed har jeg bestemt meg for å så; noe jeg ikke har bedrevet på flere år. Da jeg begynte å frekventere forumet Hagegal kom jeg på hvilken glede det var å se små spirer komme opp av jorden, jeg sådde mye for en del år siden; før "tidsklemma" var et begrep som gjaldt meg. Nå har jo klemma sluppet taket litt igjen og overskuddet kommer tilbake. Og jeg lengter etter å se små spirer dukke opp! At jeg i tillegg skal fylle en hage med planter når sommeren kommer gjør jo at dette kan være et fornuftig prosjekt også.

Det er enkelt å lage sine egne potter av avispapir, det blir billig og det er miljøvennlig. Man bare ruller strimler med avispapir rundt pottemakeren, bretter inn i bunnen og stamper den til - vips en potte. Så lett at det nesten er kjedelig - men ikke helt! Hvis man ønsker at det skal bli litt mer utfordrende, kan man forsøke å gjøre dette med to hjelpsomme toåringer springende omkring, som vil hjelpe med å klippe, hjelpe med å fylle potter med jord og så frø. Og innimellom dette spille bildelotto, tegne med tusj og perle med nabbiperler. *svett*

klar for å så når frøene er klare

Åh, hva jeg sådde? Jeg har ikke sådd ennå. Frøene ligger i varmt vann og skal ligge til i morgen. Det lærte jeg på Hagegal :-) Men jeg skal så storkenebb - som jeg håper skal bli en ny favoritt i hagen.

19 februar, 2007

Dagens favoritt - stormarikåpe!



I den triste våte vinteren vi har i dag fortsetter jeg listen over ting jeg liker ved hagen min med nok en favorittplante (jeg har mange, så dette temaet kan nok fortsette en stund... ;-) ). Dagens yndling er Stormarikåpe (alchemilla mollis) - jeg er ikke sikker på hvilken sort som har funnet veien til hagen min, den kom som noen få potter fra restesalg av stauder på Plantasjen et år. Etter det har den blitt delt og flyttet og nå finnes den i store deler av hagen. Jeg elsker marikåpen av flere grunner - den er så vakker! Med sine lett hårete blader legger morgendugg og duskregn seg som små dråper i bladene. Den blomstrer villig i en sky av grønngule blomsterstander. Og den danner tette tuer omtrent ugjennomtrengelig for ugress.
Stormarikåpe trives best der sola ikke steker alt for mye, men får den tilgang på nok vann kan den bli frodig og flott også i solsteiken. Altså er den drømmeplanten for den som vil ha en lettstelt og likevel frodig hage. Jeg bruker den som kantplante og som bunndekke - og den er kjempefin å ta inn i buketter, jeg hadde den til og med i brudebuketten min.


Takk for hyggelige kommentarer i bloggen; det setter ejg stor pris på! Det kommer nok mer tips om utforming av hagen etterhvert - med utgangspunkt i min egen humpete bakke :-)

15 februar, 2007

Mens vi venter på våren...



...tenkte jeg å ta en liten oppsummering av de elementene jeg er fornøyd med i hagen min.
Jeg begynner med en av mine favorittplanter: Lammeøre! *hjertesmiley* (Stachys byzantina for de spesielt interesserte)
Den er så fin og tett (selv om gress kommer gjennom etter to sesonger uten luking...), har vakkert sølvfarget bladverk og så er den så god å ta på! Skjønner hvor den har fått navnet fra. En venninne av meg har lekre lampeskjermer fra Tage Andersen kledd med tørkede lammeører (planten, altså!). Lekre, men litt utenfor mitt budsjett tror jeg.

Stakkars dens nærmeste slektning som har fått navnet Prydsvinerot. Hjelper ikke mye om de slenger på "Pryd" når resten av navnet er så stusselig... For meg er det ikke like innlysende hvor den planten har fått navnet fra. Pryd kan jeg forstå, men hva er det som er så svinsk med den? Riktig så fin synes jeg den er , med tett bladverk og fine rosa blomster ovenfor. Nåja, det får være tema for en annen blogg.

Jeg har plantet mine lammeører på en liten flekk av hagen som fungerer ganske bra, nemlig som bunndekker foran en klatrerose "New dawn" og en Klematis viticella "Södertelje". En vanlig oregano står også der, sammen med kuletistler som sprer seg villig i tørr og varm solvegg. Ganske fornøyd med denne kombinasjonen, selv om den har kommet til ved en relativ slump. Alle mine bed er av typen "ventebed" , jeg har bare gravd ned det jeg vet jeg må ha når jeg har funnet det, i påvente av at de virkelige bedene skal etableres i hagen og plantene skal flyttes dit de kommer til sin rett.

På bildet her står de sammen med den lille hagefrosken min, som er en slangetemmer! Han passer på at ikke hageslangen kommer breiende inn og knekker klematis og sarte blomsterstilker i bedet.