28 mai, 2007

En liten kveldstur i hagen




Nå er pinsen overstått og det har blitt litt fri også, selv om kveldene etter de små er i seng stort sett går med til jobb. I år har faktisk pinseliljene truffet pinsen, det skjer ikke så ofte i min hage. Pinseliljene i hagen min er en gammel sort som har stått her lenge før vi flyttet inn. De er fylte og dufter deilig når man rusler forbi dem i skumringen.

Orientvalmuene har strukket seg og fått store knopper, det siste regnskyllet som har kommet her har gjort dem godt. Jeg synes nesten de er på sitt vakreste nå før blomstring, de ildrøde og sorte blomstene blir nesten litt voldsomme.

Nå blomstrer også sargenteple-hekken min, den er nok en av mine favorittplanter i hagen. Overdådig blomstring nå, og til høsten får den dekorative røde "epler".

Håper alle har hatt en fin pinse og fått ladet opp til en ny uke - heldige vi i Norge, som har hatt fri i dag!

18 mai, 2007

Endelig er vi i gang!






I dag har jeg tatt meg noen timer fri for å få litt kvalitetstid med de små. Vi koste oss i drivhuset, med god hjelp av to små har jeg fylt opp flere minidrivhus og en balkongkasse med jord, og sådd ringblomster, kosmos, dufterter og litt ulike salater. Salatene har vi sådd rett i en balkongkasse, som jeg skal ha ved kjøkkentrappa når de ha vokst til - så blir det lettvint å hente salat til middagen! Nå er det bare å vente på at det skal spire!
Litt andre planter har også fått flytte ut, selv om det fortsatt er kalde netter her. Jeg kjøpte noen fine pelargonier på Hagemessa i år, men jeg klarer ikke å huske hva de heter. Det er ikke Mårbacka, men de har den samme fine lyserosa gløden. Noen som har noen tips? Ganske mørke ringer i bladverket.

15 mai, 2007

Flower fairies



Jeg har aldri vært av dem som har hatt så mye stash i hagen, men etterhvert har det likevel sneket seg inn en og annen figur. Den som har bodd i min hage lengst, er blomsterfeen min. Hun spiller sarte toner i vinden og sitter i det store gamle epletreet og passer på hagen.

Jeg har alltid vært fascinert av de vakre blomsterfeene til Cicely Mary Barker og da jeg kom over min fe på en tur til London for mange år siden var det ingen tvil om at hun måtte bli med meg hjem.

Blomsterfeeer er små vesener (de største er bare 20 cm) som bor i utkanten av hagene, midt i blomsterengen og på kanten av heien. Hver gang et frø spirer blir en blomsterfe-baby født. Hver blomsterfe lever og sover i sin utvalgte blomst, plante eller tre og vokser når planten vokser. Mer om Flower fairies kan du lese på deres hjemmeside, hvor jeg har hentet dette.

06 mai, 2007

Oppgradering av inngangen




I går tok jeg en sjau og ryddet kjøkkeninngangen. Der har det vært rotete lenge! Har fått på plass et lekkert støvlestativ som jeg egentlig tenkte å ha i nettbutikken - men så er det så skrekkelig tungt at jeg vet ikke om jeg orker tanken på å sjaue det til posten. Kanskje når jeg omsetter såpass at posten kommer til meg ;-) Synes det ble fint ved inngangen vår, hvertfall. Nå om sommeren er det greit å ha støvlene hengende ute, men når det kommer kalde høstdager så må nok støvlene inn og tørke på varmekabler i gangen igjen. Hylle til hageredskapene hadde det også! Prøver også å legge en ny dørmatte nedenfor trappa, for å redusere mengden grus og sand som blir med inn når de små (og den store) sølefransene mine kommer inn fra sandkasse og søledammer. Lurt med en slik hullete støpejernsrist, så får man skrapet av det meste før man går opp trappa.

Ellers har våren virkelig kommet, og et sikkert tegn på det er nye kattunger på plass - skal se om pusemor vil vise dem fram for fotografen en av dagene. Tulipanene blomstrer også, jeg kjøpte noen pakker i fjor høst og for en gangs skyld fikk jeg dem i jorda til riktig tid. Nå betaler det seg!

03 mai, 2007

Flere favoritter!



Da jeg kom hjem en sen kveld i helgen hadde det skjedd: Lønna hadde sprunget ut i det varme vårværet! Store trær er en evig favoritt, der det er plass til dem. I min hage er det god plass, og jeg har noen få store trær - den absolutte favoritten er denne lønna. En helt vanlig spisslønn (acer platanoides) er det, og jeg synes den er utrolig vakker nå på våren når den blomstrer på bar kvist med syrlig lyse gule blomster mot den mørke barken. Når løvet kommer blir den mer nøytral men gir god skygge i hagen - så kommer den tilbake i sitt ess på høsten med de flotte røde og gule fargene. Men høsten skal vi ikke tenke på nå - nå blomstrer lønna lysegult og snart er det sommer!

Som barn hadde jeg den også som favoritt, det er vel fler enn meg som har plukket "neser" fra lønn og satt dem på nesen?


Drivhuset mitt er nå nesten ferdig montert og jeg har testet det og funnet ut at det går helt fint an å drikke te inni der, hvertfall - så får vi se om ikke det går å dyrke der også snart. Må bare få montert de automatiske lukeåpnerne, det blir riktig varmt i et drivhus som står i solsteken hele dagen når ikke lukene kan åpnes... (og så må dere se bort fra de stygge plaststolene inni der mens jeg leter etter det perfekte drivhusmøblementet...)